Artikler og essaysKlimaforandringerStress og aktivisme

Hvis klimaforandringerne gør dig i dårligt humør, så lider du måske af solastalgi

Picture of Azerbaijan Oil field by Martin Lopatka is licensed under CC BY-NC 2.0

Der fandtes ikke ord på engelsk for de følelser, der er specifikt relaterede til konsekvenserne af klimaforandringerne, indtil den australske miljøfilosof og tidligere professor i bæredygtighed Glenn Albrecht tog sagen i egen hånd og gjorde noget ved det.

Af Morten Steiniche. Publiceret maj 2017

Det var en bog med John og Elizabeth Goulds beskrivelser og illustrationer af den australske natur i Upper Hunter Valley i 1830’erne, der satte ham i gang med opfinde termer, der dækker følelser relateret til klimaforandringer og miljøødelæggelser.

“Jeg fik denne vision af Australien i 1830’erne, som slet ikke passede med det, jeg så for mine egne øjne. Hunter Valley er i dag et område fyldt med open cut-minedrift og kraftværker. Det chokerede mig, og jeg følte mig følelsesmæssigt meget stærkt berørt. Men på det tidspunkt var jeg ikke klar over, at det netop er sådan, folk, der bor i de områder, føler meget stærkt hele tiden,” fortæller Glenn Albrecht, da jeg interviewer ham over Skype i forbindelse med en artikel til Dagbladet Information.

Test dig selv: Hvis du selv vil mærke en flig af den følelse, så prøv først at billed-google ‘hunter valley australia’ og dvæl ved de grønne naturbilleder, der dukker op, og lav derefter en tilsvarende billedsøgning på ‘mining hunter valley australia’ og iagttag, hvordan din krop reagerer.

Glenn Albrecht kalder følelsen for solastalgi, på engelsk ‘solastalgia’, en sammentrækning af solace (trøst) og nostalgi, nostos, længsel efter hjemlandet. Solastalgi er følelsen af at have hjemve, selvom du er hjemme.

Læs mere om Solastalgi

Solastalgi opleves af mennesker, hvis hjemstavn er forandret til det ukendelige af miljøødelæggelser, men udtrykket dækker også den følelse, som klimaforskere som for eksempel Charlie Veron oplever, når de koralrev, som han kender så godt, bliver gradvist ødelagt af klimaforandringerne.

 

Følelsen af global frygt

Glenn Albrecht står også bag udtrykket ‘global dread’, global frygt. Det beskriver ifølge Albrecht en psykoterrarisk tilstand, en mental tilstand af skræk forsårsaget af jordens tilstand.

På spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt at have ord, der beskriver følelserne af fortvivlelse og sorg over ødelæggelsen af naturen, svarer Glenn Albrecht:

“Det er der to grunde til. Den ene er, at vi kan sætte ord på en følelse, der er fælles for mange mennesker. Det er med til at styrke empatien med disse mennesker. Og dernæst giver det dig styrke at vide, at andre mennesker også kan opleve de samme negative følelser som dig. Det gør dig bedre i stand til at kommunikere og samarbejde med andre mennesker. Empatien og kommunikationen er begge nødvendige redskaber til at overkomme følelsen af afmagt, som er en af de ting, der kendetegner solastalgi.”